top of page

רושטי - הלביבה השוויצרית הנפלאה

היא תצטיין גם בחנוכה שלנו. כל שצריך הוא כמה תפוחי אדמה, מעט שמן וחמאה וחצי שעה זמן הכנה.



רושטי (rösti) היא לביבת תפוחי אדמה מגוררים שנחשבת למאכל לאומי אהוב באיזורים דוברי גרמנית בשוויץ. פרט טריוויה משעשע הוא שהגבול בין האיזורים דוברי הגרמנית לאלה דוברי הצרפתית בשוויץ לפעמים מכונים 'גבול הרושטי' :)


מדובר בלביבה גדולה, לרוב מטוגנת בשמן או שומן או חמאה מזוקקת. תפוחי האדמה יכולים להיות מבושלים או נאים לפני הגרור וזה משפיע על מרקם הלביבה אחרי הטיגון. הרושטי הבסיסי מכיל תפוחי אדמה בלבד מתובלים במלח ופלפל, אבל לפעמים, בתלות באיזור הגיאוגרפי, יוסיפו לו תוספות כגון בייקון, גבינות או בצל.


המתכון שאני מביאה כאן מבוסס (בשינויים קלים) על מתכונה של אליזבת פולשר (1895-1970 ,Elisabeth Fülscher) שהיא אחת החלוצות בקולינריה השוויצרית.



בחנוכה בשנה שעברה פרסמתי את הפוסט הנהדר על איך להכין סירניקי - לביבות הגבינה האפויות עם המון גבינה ומעט מאוד קמח. זאת חלופה קלילה לסופגניות בחנוכה וחלופה מצוינת לפנקייקס לאורך כל השנה. הפוסט היה להצלחה גדולה ואולי תרצו להכין את הסירניקי גם בחנוכה השנה (ולאורך השנה) :)





רושטי - הלביבה השוויצרית הנפלאה


מצטיידים ב –

  • כ- 500 גרם תפוחי אדמה , 420-450 גרם נטו לאחר הקילוף (4 תפוחי אדמה בינוניים-קטנים)

  • 2 כפות שמן זית

  • 3/4 כפית מלח

  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי

  • 10 גרם חמאה חתוכה לקוביות קטנות (אפשר להמיר בעוד מעט שמן זית, אבל זה ישפיע על הטעם)


מפשילים שרוולים –

  • מקלפים את תפוחי האדמה, שוטפים, מנגבים מעודפי המים ומגררים על פומפיה גסה.

הערה - מגררים ממש לפני הטיגון, אחרת תפוחי האדמה ישחירו. אפשר כמובן לגרר במעבד מזון עם דיסקית גירור, אבל הכמות הקטנה של תפוחי האדמה במתכון הזה לא מצדיקה את לכלוך המכשיר...

  • לוקחים מלוא החופן מגרד תפוחי האדמה וסוחטים אותו היטב בין שתי כפות הידיים. מניחים בקערה בינונית. כך סוחטים את כל יתר הגרד ומוסיפים לקערה. מוסיפים גם את המלח והפלפל ומערבבים היטב.

  • מחממים מחבת נון-סטיק (רצוי מאוד נון-סטיק, אחרת הרושטי עלול להידבק לתחתית) בקוטר 24-26 עם שמן הזית על אש גבוהה. כשהשמן חם, מניחים בה את כל תפוחי האדמה המגוררים ומערבבים היטב לכיסוי הגרד בשמן. ממשיכים לטגן ולערבב מדי פעם עד אשר גרד תפוחי האדמה מתחיל להיצרב. בשלב הזה מפזרים אותו על המחבת בשכבה אחידה ומהדקים מעט ליצירת לביבה גדולה בגודל המחבת. מורידים את האש לבינונית-נמוכה, מנקדים עם קוביות החמאה מסביב לשולי הלביבה ומטגנים כך במשך 12 דקות. אחרי כמה דקות טיגון כדאי לנסות להזיז את הרושטי על המחבת כדי לוודא שהלביבה לא נדבקה לתחתית. עוברים לסעיף הבא רק כשהלביבה משוחררת לגמרי - אם יש צורך מחדירים תחתיה מרית ומשחררים במקומות הדבוקים.

  • הופכים את הלביבה החצי-אפויה על צלחת שקוטרה גדול מקוטר המחבת (בזהירות! רצוי לעשות את זה עם כפפות) ומחליקים את הלביבה מהצלחת בחזרה אל המחבת לטיגון הצד השני. אם לדעתכם חסר שמן במחבת, אפשר להוסיף חצי כף לפני החלקת הלביבה פנימה. גם את הצד הזה מטגנים 12 דקות על אש בינונית-נמוכה.

  • מוציאים לצלחת הגשה ומגישים מייד.

  • טעים להגיש את הרושטי לצד בשר או דג צלויים. למנה צמחונית טעים להגיש עם שמנת חמוצה, צנונית ובצל ירוק.

פינת הפרקטיקה:

  • אפשר להגדיל את כמות תפוחי האדמה לכ- 600-650 גרם (לפני הקילוף) או להקטין את קוטר המחבת וכך ליצור לביבה מעט גבוהה יותר. אל תתנו לגובה ההתחלתי להטעות אתכם - הוא יורד במשך הטיגון.

  • אמנם יש במתכון הנחיות מדויקת לגובה האש והזמנים, אבל כל כיריים עובדות אחרת, לכן כדאי לבדוק את הזמנים בכיריים שלכם. בפעם הראשונה רצוי לבדוק את תחתית הלביבה אחרי כמה דקות טיגון כדי לוודא שהיא נצרבת בקצב לשביעות רצונכם. חשוב לא לצרוב מהר מדי, אחרת תפוחי האדמה בתוך הלביבה יישארו לא עשויים.

  • אם מכינים את הרושטי כמה שעות מראש – אפשר לחממו בתנור ב- 200 מעלות במשך כמה דקות עד שהקריספיות חוזרת. אפשר גם בזמן ההכנה לקצר את הטיגון ב- 2-3 דקות בכל צד ואז לפני ההגשה להחזיר למחבת חמה עם מעט שמן לעוד דקה-שתיים מכל צד על אש גבוהה.

  • אפשר כמובן להכין באותו האופן לביבות בדידות ולא אחת גדולה - לשיקולכם. זמני הטיגון כמובן יישתנו.

3,024 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

댓글


bottom of page